Otroci skupine Pikapolonic smo sodelovali v projektu ” Odpadkom dajemo novo življenje”, ki se izvaja v okviru mednarodno uveljavljenega programa Ekošola. Projekt je namenjen spodbujanju in ozaveščanju otrok, o ravnanju z odpadki, njihovi ponovni rabi, podnebnim spremembam in vsemu kar zajema okoljska vzgoja.

V Tednu zbiranja odpadkov, ki ga je organizirala občina Hoče – Slivnica, smo iz odpadne embalaže sestavili skulpturo, ki bo na ogled v prostorih občine Hoče – Slivnica.

Otroci so prinašali odpadne kartonaste škatle, jih poljubno sestavljali in jih oblikovali v različne figure. Tekom igre je nastala končna oblika naše skulpture, v podobi dinozavra.

Sledila je obdelava naše skulpture s postopkom kaširanja. Vsak izmed otrok je najprej na list papirja po lastni želji upodobil svojega dinozavra. Izmed nastalih slik smo izbrali tistega, katerega podoba je določile barve naše skulpture.

Otroci so neizmerno uživali v barvanju našega dinozavra z velikimi čopiči. Barvitost in igrivost je bila brezmejna.

Vsaka stvar potrebuje ime, zato smo dinozavra, ki je nastal iz odpadne embalaže poimenovali Smetožer. Njegova naloga je, da zbira odpadke.

Med samim delom smo se poigravali z rimami in nastala je naslednja himna Smetožeru:

SMETOŽER

Iz škatel kip stoji,

ta velik je za tri

in v vrtcu oživi.

Smetožer je ekstra klase,

ki vedno lačen je za tri.

Kdor ne vrže vanj smeti

ali če kdo koš zgreši,

naj se ga zelo boji.

Natalija Domadovnik

Dostopnost